Zweden #02 – I kissed a moose and I liked it!

4 aug

Hi you,
Vandaag behandel ik het tweede huisje waar we verbleven. We verbleven dichtbij het skidorpje Åre. Het was een enorm spookdorp omdat er niet veel mensen komen, maar ’s winters moet het goed druk zijn!
We hebben echt heel veel gelopen! Het is een prima plek om te wandelen, maar moet je voorbereid zijn op moerasserige gebieden waar je wandelt. Wat ik dus niet was, ik had doorweekte schoenen, BAH!
Het fijne aan huisjes van Zweden is dat er vrijwel overal een sauna in te vinden was. Dit was mijn eerste keer in de sauna, en het is echt super fijn. Lekker voor je huid en ook een flinke oppepper voor je.

We hebben op deze locatie veel gedaan. We zijn een dag naar Trondheim geweest (Noorwegen), dat is de grootste noordelijke stad van Noorwegen. We hebben niet gewinkeld, want de wisselkoers ligt erg hoog. 1 euro = 7 kronen. Ik zag een jas van 399 kronen die in Nederland gegarandeerd goedkoper was. Het is een mooie stad, maar we hadden het weer niet bepaald mee.

We zijn naar een “Moose Garden” geweest, waar je een eland kan zoenen. Echt. Je krijgt super veel informatie over elanden en mag ze ook voeren (takken geven). Je kan ze dan een zoen op hun snuit geven. Ze hadden 2 jonge elanden, wat erg schattig was. Elanden komen door vrijwel heel Scandinavië voor, behalve in Denemarken. Ze zijn ongeveer 1.90 in Scandinavië, maar kunnen wel 2.10 worden in Amerika. Amerika heeft alles veel groter. Mannetjes hebben een gigantisch gewei dat ze elk jaar verliezen. Op de foto zie je dat het mannetje een bebloed gewei heeft, maar dat komt doordat hij jeuk heeft, net als een kind waarbij tanden doorkomen. Elanden gaan jeuken aan bomen en daardoor kan het soms open gaan. Wanneer je een gewei dat in groei is eraf haalt, kan een eland doodbloeden: Het gewei bestaat in de periode van de groei uit vrijwel alleen maar bloedvaten. Mannetjes zijn er heel voorzichtig mee, logisch.

Het desbetreffende mannetje waar ik over schreef. Hij is ontzettend sullig en lief!


Ik heb heerlijk gezoend met mijn vrienden de elanden, haha. (Yep that’s me, hello you all)
Elanden kan je alleen zoenen als ze aan het eten zijn, want dan zijn ze afgeleid. 🙂 Je zou ze zo ook een kus op hun snuit kunnen geven als ze voor je staan maar dat was het beste moment zei de verzorger.

Misschien is dit heel raar wat ik allemaal vertel, maar het was echt leuk. Elanden zijn echt sullige dieren in gevangenschap. In het wild zijn ze best voorzichtig met de mens. Ik vond het echt een hele gave ervaring en het was meteen de allereerste keer dat ik een eland zag! 😀

En we hadden een super grote lieve vriend bij ons huisje…..

A squirrel!! Het nieuwschierige beestje bevond zich elke dag wel een aantal keren in onze tuin. We gaven wat knackebröd en hij vond het heerlijk..

Al met al was Åre echt top. Ik vond het een heerlijke locatie, gelegen aan een prachtig natuurgebied. Het was het meest noordelijke plaatsje waar we zaten..

Morgen komt huisje 3 en een stukje over de terugreis.

Stay tuned for another update. Love,
Yara.

2 Reacties naar “Zweden #02 – I kissed a moose and I liked it!”

  1. Romy augustus 4, 2010 bij 7:36 pm #

    Die eland lijkt echt mega knuffelbaar!

  2. robin valentine augustus 4, 2010 bij 10:54 pm #

    hahahah how cuteeeee! ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: