Holiday business #1: Autoziekte

27 jul

Ik ga in deze reeks een aantal holiday problems bespreken. Deze keer: Autoziekte.

Wat is autoziekte eigenlijk?
Reisziekte ontstaat door bewegingen of schommelingen.
Omdat deze bewegingen het evenwichtscentrum in de hersenen prikkelen, ontstaan misselijkheid en aandrang tot braken. Niet iedereen is (even) gevoelig voor reisziekte. De klachten verdwijnen zodra de beweging van het vervoermiddel stopt.

Bron.
Dat laatste valt trouwens wel mee hoor, je blijft er nog even last van hebben.. En mijn mede slachtoffers zullen het vast wel weten.

1. Maak gebruik van de pilletjes tegen autoziekte.
Dit lijkt me voor zich spreken. Ze werken echt prima. Tuurlijk verschilt dit per mens. Ik neem deze minimaal één uur van te voren in voordat we weg gaan, en neem een nieuwe na 7 uur. Dit ga ik nu helemaal doen als ik naar Zweden ga omdat we met de boot een stuk moeten. Ook is het mijn eerste keer met zo’n boot.. I got so thrilled!

2. Houd je ogen gefocusd op de weg.
Dit is de belangrijkste tip denk ik. Zodra jij kan zien hoe de auto rijdt voelt het al veel beter! Je kan alles zien. Bij reisziekte is het vaak zo dat je misselijk wordt bij wegen die je niet kent. Ik word nooit misselijk als ik met mijn moeder naar de stad ga, of naar een dierentuin ga waar ik vaker ben geweest. Maar bij onbekende wegen: Houd je ogen op de weg!

3. Ga geen spelletjes doen in de auto, of lees niet.
Dit klinkt heel dom omdat je anders niet veel te doen hebt, maar het is echt zo. Speel geen spelletjes of ga niet lezen…
Tips: Luister muziek, speel het spel: “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” (Heel kinderachtig, I know, maar het werkt want je kijkt buiten de auto en let op de weg (zie tip 2 ;-)).

4. Ga lekker relaxed liggen in de auto (als er mogelijkheid is) of doe je ogen dicht voor een schoonheidsslaapje.
Een slaapje werkt altijd prima. Tijdens mijn reis naar Italië op de terugreis heb ik zoveel mogelijk geslapen om me niet druk te hoeven maken over de wegen (de bergweggetjes zijn té erg, haha!)

5. Maak gebruik van de zuurstof.
Simpel! Doe je raampje even open om frisse lucht te halen zodat je goed kan blijven ademen. Het is helemaal gratis!

6. Adem relaxed! No stress.
Blijf rustig in en uit ademen als je je ziek voelt worden. Als je niet goed adem haalt wordt je misselijkheid alleen maar erger.

7. Ga voor de reis niet teveel eten.
Eet vooral niet teveel. Ik zou zeggen: Doe alles heel easy. Wanneer je teveel eet raakt je maag op hol. Vooral vette etenswaren zijn afgeraden. Wanneer jij net je heerlijke zakje chips op hebt en nog 4 uur moet reizen, dan voel je dat echt wel! Houd het luchtig. Beschuit, kaakjes. Alles waar je maag rustig van wordt/blijft.

8. Drink niet teveel.
Deze tip klinkt heel raar, maar omdat je misschien wel naar een warm gebied gaat, of het is een warme dag, drink je extra veel. Dit is echt afgeraden. Je maag gaat snel klotsen wanneer er teveel in zit, en dit geldt dus ook voor vocht.

9. Neem plaspauzes.
Neem even pauze om je voeten weer aan de grond te laten wennen. Dit werkt echt heel goed, want je bent natuurlijk al een tijdje de auto gewend. Je moet je evenwichtsbalans weer terug zien te vinden en die vind je alleen door je één te voelen met de grond. (Oh, klinkt spiritueel haha)

10. Als je moet braken, doe het dan gewoon.
Helemaal logisch. Als je het de hele tijd ophoudt voel je je alleen maar verrotter, en ik spreek uit ervaring. Ik hield het vroeger heel vaak op en was dan een halve dag echt ontzettend ziek ervan. Wel in een zakje of buiten hé! 😉

Hopelijk hebben jullie er wat aan.. Althans, hopelijk heeft niemand er last van hier. Dat klinkt beter!

Stay tuned for another update. Love,
Yara.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: